Datum:
    
Geodetska tehnička škola, Zagreb - knjižnica
Ministarstvo znanosti i tehnologije Hrvatska akademska i istraživačka mreža Sveučilišni računski centar
Knjižnica Geodetske tehničke škole -> Novosti -> Novosti
Osvrt Domagoja Dapca (1.d) na predstavu "Brat magarac"
Arhiva 2004. | Arhiva 2005. | Rezime školske godine 2004./'05.
Rene Medvešek: "Brat magarac"
"Brat magarac" je predstava koja govori o sudbini sv. Franje Asiškog i o njegovoj vjeri. Sveti Franjo je svoje tijelo, koje je volio zvati brat magarac, zanemarivao kako bi njegova duša imala vrednote o kojima je propovijedao Isus Spasitelj. Niej se osvrtao na hladnoću, glad i bijedu, samo je bdio nad potrebama svojih bližnjih, svoje zajednice. Kad god bi klonuli, svojim primjerom potpunog pouzdanja u Boga, ulijevao im je snagu i bodrio ih. Učio ih je da uvijek Gospodinu zahvaljuju na svemu što od njega prime, bilo to dobro ili loše. U njegovom srcu je bila velika, istinska ljubav za sve. Sva je stvorenja nazivao svojom braćom i sve ih je ljubio. Kao što je i Isus činio čudesa kako bi ljudima pomogao u različitim nevoljama, tako je i sv. Franjo svojom iskrenom i dubokom molitvom i potpunim pouzdanjem u Boga, pomagao svojoj zajednici.
Temeljna odlika ove predstave je kolektivna igra glumaca koja mi s jako svidjela. Svi glumci su odlično uigrani i njihova je gluma iskrena i djelotvorna. Glumci dočaravaju prizore iz života tog sveca, pa na sceni maramice postaju ptice, a tanjuri, stare zdjele i poklopci pretvaraju se u sunce.
Posebno mi se svidjelo kada su se glumci obraćali publici, duhovito komentirali prizore i najavljivali scene koje slijede.
Za sve tekstove na web stranici knjižnice odgovoran knjižničar prof. Nikola Butorac.
Stranice izradio i uređuje Mario Lovric. Su-urednik Kristijan Trucek. Zadnja izmjena 24.11.2005.
Sva pitanja, komentare, prijedloge i kontakt u vezi s web-stranicom pošaljite na