Obrazovanje odraslih

slike

Baner
GIS Day 2012. u Hrvatskoj PDF Ispis E-mail
Autor Ratko Medan   
Utorak, 06 Studeni 2012 12:33
 Moto i želja organizatora GIS Day-a širom svijeta  (http://www.gisday.com) je educirati mlade o GIS-u i širini njegove primjene. Ove godine po drugi put (prvi put je to bilo davne 2001.) međunarodni dan GIS-a obilježit će zajedničkom akcijom Geodetska tehnička škola i APIS IT d.o.o. kroz organizirani posjet učenika  trećih i četvrtih razreda poslovnim prostorima APIS IT-a. Događanje je zamišljeno kao kombinacija edukativnih prezentacija i radionica, gdje bi se omogućilo učenicima da se kroz realne primjere upoznaju s primjenom GIS-a.

GIS je kratica od Geografski informacijski sustav, a to je sustav koji prikuplja, pohranjuje, analizira, upravlja i prikazuje podatke koji su povezani s prostorom. Najjednostavnije objašnjenje je da je GIS spajanje kartografije i tehnologije baza podataka. GIS sustavi  koriste se u kartografiji, daljinskim istraživanjima, geodeziji, upravljanju komunalijama, fotogrametriji, geografiji, urbanom planiranju, upravljanju u hitnim situacijama, navigaciji itd.

Program će se odvijati u dva dijela:

U prvom je predviđeno predstavljanje fakulteta koji bi trebali biti zanimljivi učenicima navedenih škola - FER-a, PMF-a i GEOF-a. Svaki bi fakultet imao po 20 minuta da učenicima ukratko prezentira za njih zanimljive kolegije i programe vezane uz GIS.U drugom dijelu predviđene su 2 radionice, te prezentacija Hrvatske gorske službe spašavanja. Prvu radionicu će voditi profesori Geodetske tehničke škole i biti će vezana uz predstojeći završni ispit. Predviđeno trajanje obuke je 30 minuta.

Drugu radionicu voditi će APIS IT. U njoj namjeravamo učenike upoznati sa GIS-om, onim što APIS IT u tom dijelu radi ponajprije za javnu upravu RH, te sa, vjerujemo učenicima zanimljivim, primjerima upotrebe GIS tehnologije. Kao uvod u radionicu APIS IT-a, predstaviti će se Hrvatska gorska služba spašavanja, koja će se u prezentaciji posebno osvrnuti i na primjenu GIS-a u svom radu.

Program možete pogledati i skinuti ovdje dolje.

Program obilježavanja međunarodnog dana GIS-a

Ažurirano Utorak, 06 Studeni 2012 13:30
 

Kviz

Što je GPS?
 

Tražilica

Foto