Obrazovanje odraslih

slike

Baner
Školska knjižnica
Školska knjižnica PDF Ispis E-mail
Autor Zlatan Soldo   
Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 14:22

Knjižnica

„Školska knjižnica pruža obavijesti i spoznaje bitne za uspješno uključivanje u suvremeno društvo koje se temelji na znanju i informacijama. Školska knjižnica omogućuje učenicima stjecanje vještina za doživotno učenje, razvija njihovu maštu i pomaže im da postanu odgovorni građani.“

(UNESCO, Manifest za školske knjižnice)

 

Radno vrijeme

Ponedjeljak, srijeda, petak      8:00 – 14:00

Utorak i četvrtak      13:00 – 19:00

Knjižničarka

Knjižničarka: Irena Prgomet, mag. bibl. et mag. educ. philol. croat.

Tel.: 01 6600 648

e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

   Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Knjižnica

Osnutak školske knjižnice Geodetske škole knjižnice povezan je s nastankom samostalne Geodetske tehničke škole (1991.). Školska knjižnica smještena je na trećem, najvišem katu škole u središnjem dijelu hodnika. Sa svojih tridesetak kvadratnih metara ugodna je za rad i boravak učenika te je relativno dobro opremljena. Pravo korištenja usluga školske knjižnice imaju svi učenici, nastavnici, stručni suradnici i tehničko osoblje škole.

Prostor knjižnice sadrži odjel za rad školske knjižničarke, prostor za smještaj knjižne i neknjižne građe te čitaonički prostor. U knjižnici se nalaze dva računala povezana na Internet za rad korisnika.

Školska knjižnica sadrži oko 4500 svezaka knjiga, a knjižnični fond obrađen je u knjižnično-informatičkom programu „Metelwin“. Sva knjižnična građa stručno je obrađena, pravilno smještena i dostupna.

Temeljni dokument za rad školske knjižnice Geodetske škole je Pravilnik o radu školske knjižnice. Dokument je prihvatio i potpisao Školski odbor na sjednici održanoj 21. prosinca 2020. 

 

Izvadak iz „Pravilnika o radu školske knjižnice“ za korisnike

1.      Korisnici školske knjižnice su učenici, nastavnici, stručni suradnici i ostali radnici Škole. Školska knjižnica je dužna svim Korisnicima pružati usluge pod jednakim uvjetima.

2.      Upis odnosno članstvo u školskoj knjižnici je besplatno.

3.      Ako učenik prelazi u drugu školu, razrednik je dužan provjeriti je li učenik sve posuđene knjige vratio u školsku knjižnicu.

4.      Ako nastavniku, stručnom suradniku ili drugom radniku Škole prestaje radni odnos, dužan je vratiti u školsku knjižnicu svu posuđenu građu.

5.      U prostoru školske knjižnice mora biti red i mir. Korisnika koji narušava red i mir stručni suradnik - knjižničar je ovlašten udaljiti iz prostorija školske knjižnice.

6.      Knjižničnu građu Korisnicima posuđuje stručni suradnik - knjižničar.

7.      U školskoj knjižnici odjednom se mogu posuditi najviše 2 knjige na rok od 15 dana. Jedna knjiga može biti lektira, a druga za slobodno čitanje. Lektira se ne može produžiti.

8.      Svako prekoračenje roka plaća se zakasnina od 0,30 kn po danu i po knjizi.

9.      Referentna zbirka: enciklopedije, priručnici, rječnici, leksikoni, atlasi i druge vrijedne knjige ne mogu se posuditi izvan prostora školske knjižnice, već se njima koristi u prostoru školske knjižnice i u radno vrijeme školske knjižnice.

10.  Korisnici su dužni čuvati knjižničnu građu od svakog oštećenja, ne smiju trgati pojedine listove, podcrtavati dijelove knjige, izrezivati slike i slično.

11.  Ako se utvrdi da je Korisnik oštetio knjigu za vrijeme posudbe tako da više nije za uporabu ili je knjigu izgubio, dužan je kupiti istu knjigu u zamjenu za oštećenu odnosno izgubljenu knjigu, a u slučaju da knjigu ne može nabaviti, dužan je kupiti drugu knjigu u visini cijene oštećene odnosno izgubljene knjige.

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 14:58
 
Knjižnični fond PDF Ispis E-mail
Autor Zlatan Soldo   
Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 14:47

Knjižnični fond

Fond školske knjižnice sadrži: knjižnu građu (knjige, časopise, enciklopedije, atlase) i neknjižnu građu (AV mediji). Knjižnica posjeduje fond knjiga od 4 500 svezaka, zbirku AV građe i zbirku periodike. Knjižna građa sustavno se obnavlja, stoga se u novije vrijeme može naći i zbirka vrijedne beletristike domaćih i stranih nagrađivanih autora.

U slobodnom pristupu nalazi se obvezna lektira iz hrvatskoga jezika, djela za slobodno čitanje, literatura na stranim jezicima te stručna literatura iz hrvatskoga jezika i književnosti, engleskoga i njemačkoga jezika, informatike, geodezije, knjižničarstva, filozofije, teologije i religije, psihologije, pedagogije, povijesti, geografije, matematike, biologije, fizike i sporta.

Referentna zbirka je zbirka priručne literature koju čine enciklopedije, leksikoni, bibliografije, rječnici, godišnjaci, atlasi. Građa se ne posuđuje izvan prostora knjižnice (i škole), no uvijek je na raspolaganju korisnicima za rad u čitaonici ili za potrebe nastave u učionici.

Trenutno je školska knjižnica pretplaćena na 11 časopisa: Meridijani, Bug, Jezik – časopis za kulturu hrvatskog književnog jezika, Hrvatski jezik, Geodetski list, Školske novine, Napredak, Matematičko-fizički list, Miš – matematika i škola, Hrvatske šume i Olimp.

Knjižnica2

Posudba knjižnične građe

Korisnici školske knjižnice su učenici, nastavnici, stručni suradnici i ostalo osoblje škole. Svi učenici upisom u Geodetsku školu postaju članovi školske knjižnice. Za korištenje izvan knjižnice korisnici mogu posuditi odjednom dvije knjige na rok od 15 dana pri čemu jedna knjiga može biti lektira, a druga za slobodno čitanje. Korisnici mogu odjednom posuditi dva primjerka neknjižne građe na rok od pet dana te u dogovoru s knjižničarkom mogu preko vikenda posuditi časopise.

Tijekom jesenskih, zimskih i proljetnih praznika učenici mogu zadržati svu posuđenu knjižničnu građu. Na kraju školske godine učenici su dužni vratiti sve posuđeno u školskoj knjižnici, kako bi mogli preuzeti svoje svjedodžbe o završetku razreda.

Knjižnica3

Knjižnični katalog

Knjige se mogu pretraživati i pregledavati u mrežnom katalogu školske knjižnice.

Katalog školske knjižnice dostupan je za sve korisnike na:

http://library.foi.hr/m3/kupit.asp?B=111

Ažurirano Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 15:00
 


Kviz

Što je GPS?
 

Tražilica

Foto